‘Je netwerk is cruciaal om aan het werk te blijven’
Een AM match jobcoach zet door, weet veel en is betrokken. Onze jobcoaches zorgen er dagelijks voor dat ruim 700 mensen aan het werk blijven bij ruim 200 regionale werkgevers. In dit blog lees je over hun persoonlijke ervaringen op de werkvloer, dit keer: Ruud Wassenaar.
Ik begeleid Marcel, een beer van een vent van 150 kilo. Hij maakt schoon in een parkeergarage. Hij is heel toegewijd. Marcel leegt vuilnisbakken, ruimt zwerfvuil op en dweilt de vloer rond vuilnisbakken. Werken in een parkeergarage klinkt misschien saai, maar hij maakt van alles en nog wat mee tijdens zijn werk.
Als Marcel voor je staat, denk je: zo, da’s een stevige vent, die kan wel wat aan. Maar als je met hem praat dan besef je direct dat hij extra begeleiding nodig heeft in zijn werk. Dat merk je bijvoorbeeld aan de vragen die hij stelt, de manier waarop hij samenwerkt met collega’s en aan zijn onzekerheid. Maar zijn grootste beperking is nog wel dat het glas bij hem altijd (meer dan) half leeg is. Hij heeft overal een ‘maar’ op. Hij houdt daarmee mensen op een afstand. Ook thuis heeft hij weinig aansluiting met andere bewoners. Hij vindt het moeilijk om hulp te vragen en houdt daarmee ook de woonbegeleiding van zich af.
Ik heb een goede band met hem, hij vertelt me vaak wat hem bezighoudt. Marcel is kwetsbaar. Het klagen wordt ook veroorzaakt doordat hij niet weet hoe hij om hulp moet vragen.
Jarenlang had hij maar één grote wens en dat was: werken. Voor hem betekent dat namelijk écht meedoen in de maatschappij. Toen hij via AM match een heuse baan kreeg, veranderde er iets bij hem. Hij verloor toen compleet het contact met bewoners uit zijn woongroep die niet werken. Hij zag ook nog meer beren op de weg, maar liet zich niet helpen door de woonbegeleiders.
Het netwerk rond een medewerker is erg belangrijk om aan het werk te blijven. Ik kijk als jobcoach altijd naar wie er om iemand heen staan. Je hebt deze steun vaak hard nodig om ervoor te zorgen dat iemand niet uitvalt. Dit aspect vroeg wel aandacht!
Marcel heeft me een keer verteld dat hij eigenlijk helemaal niet blij is met zijn gewicht. Het beperkt hem in zijn werk en dat zou kunnen betekenen dat hij op termijn zijn werk niet meer kan doen. Hij vertelde dat hij al eerder bij een diëtiste onder behandeling was geweest en dat hij dat weer zou willen oppakken. We hebben toen een afspraak gemaakt om samen met de woonbegeleiding hierover te spreken. Samen met de woonbegeleidster hebben we zijn zorgverzekeraar gebeld, geregeld met de bewindvoerder dat de rekeningen ingediend kunnen worden en een afspraak voor een intakegesprek gemaakt bij de diëtiste. De woonbegeleidster heeft afgesproken met Marcel om twee keer per week een wandeling te maken. Marcel had natuurlijk eerst veel ‘maren’, maar zag uiteindelijk toch in dat dit voor hem de beste manier is om gewicht kwijt te raken.
De extra winst is ook het positieve contact met de woonbegeleidster.
Marcel heeft ook een goede maat van vroeger, Kees, die ik ook in zijn werk begeleid. Die vriendschap probeer ik te stimuleren want samen gaan ze met een bootje naar een eilandje in Aalsmeer om dat eilandje te onderhouden. Kees daagt Marcel uit door Marcel het roer te geven van het bootje. Marcel vindt dat heel spannend, maar ook stoer om zelf met een bootje te varen. Dit is heel goed voor hem, het geeft positieve energie!
Dat deze mannen aan het werk blijven, dat is belangrijk voor ze. Het gaat mij erom dat we nooit iemand opgeven. Iedereen verdient werk, ook als dat een uitdaging is!
*Marcel en Kees zijn gefingeerd namen
AM match is een samenwerking van de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn. Samen willen we in de regio Amstelland en Meerlanden een succes maken van de Participatiewet. Ons doel? Mensen die niet vanzelfsprekend zelf een baan kunnen vinden een nieuwe kans bieden op betaald werk bij reguliere bedrijven. Benieuwd naar uw win-winsituatie? Ontdek hoe u iemand in dienst neemt of werk uitbesteedt aan AM match.