‘Mensen kunnen vaak veel meer dan ze zelf denken’
Voordat een nieuwe medewerker geplaatst wordt en in dienst komt via AM match, heeft er zich al een heel proces afgespeeld achter de schermen. Matchers zoals Sandra Kloek stomen kandidaten klaar om aan het werk te gaan. In dit blog lees je meer over het werk van een matcher bij AM match.
Het voortraject
De werkzoekenden die Sandra begeleidt hebben vaak al een tijd niet gewerkt. De kandidaten volgen daarom eerst de 5-weekse training ‘Match je perspectief’ bij AM match. “Dat hebben ze vaak ook wel nodig om weer arbeidsfit te worden en te wennen aan het arbeidsproces. Ze moeten weer ergens op tijd zijn, een ritme krijgen. En vooral,” zegt Sandra, “is het doel om mensen meer zelfvertrouwen en inzicht te geven. Want mensen kunnen vaak veel meer dan ze zelf denken.”
Mensenwerk
“Na de training ga ik één op één met de kandidaten verder. Het is echt maatwerk. Iedereen heeft een andere aanpak nodig.” Door goed te praten met de kandidaten, door hun vertrouwen te winnen en door ze écht te leren kennen, kan een matcher goed inschatten welk werk en welke werkgever bij iemand past. “We steken er liever wat meer tijd in met een langdurige plaatsing als resultaat, dan dat we na een paar maanden moeten concluderen dat het niet werkt. Maar als het niet lukt, kijken we gewoon weer verder.”
Zelfverzekerd doorgroeien
In de 3,5 jaar die Sandra als matcher werkt, heeft ze een hoop mensen aan een werkplek geholpen. Natuurlijk gaat dat niet altijd zonder slag of stoot, maar een aantal successen blijven haar bij: “Ik begeleidde een paar jaar geleden een jonge vrouw. Ze was onzeker en timide, had met haar 30 jaar nog nooit betaald werk gedaan. Er zat zoveel in haar, ze moest het alleen zelf nog zien. Uiteindelijk vonden we een werkplek bij een organisatie waar het goed klikte. Inmiddels heeft ze zich behoorlijk opgewerkt. Toen ik laatst met een nieuwe kandidaat bij dezelfde organisatie kwam, zat deze inmiddels heel zelfverzekerde dame zelfs in de sollicitatiecommissie! Daar word ik echt blij van.”
Win-win
Toch hebben veel werkgevers nog niemand in dienst vanuit de Participatiewet. “Dat is jammer. Het zou natuurlijk top zijn als meer werkgevers hiervoor openstaan.” Als één van de voordelen noemt ze de grote flexibiliteit. “Door subsidies wordt het financieel aantrekkelijk en een proefplaatsing kost een werkgever niets. Bovendien hebben mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt veel verborgen talenten. Het is aan ons als matchers om die kenbaar te maken en aan de werkgever om dat een kans te geven!”
Daarbij levert het hebben van werk de werknemer ook veel op. “Je haalt iemand uit een isolement. Veel mensen zitten thuis en leven in een klein wereldje. Als ze kunnen werken wordt het zelfvertrouwen en het sociale netwerk vergroot. Ze kunnen wat meer geld verdienen en ook weer eens op vakantie. Dus eigenlijk is het een win-winsituatie.”
Ontzorgen
Het uiteindelijke doel van een matcher is om alle kandidaten aan betaald werk te helpen, soms door te starten met een werkervaringsplek. En dat lukt over het algemeen heel goed: “Veel van onze kandidaten draaien lang mee bij werkgevers, en dat is echt een goed teken.” Sandra zorgt ervoor dat ze bij de start van het dienstverband nog even vinger aan de pols houdt. “Negen van de tien keer ben ik erbij als het eerste gesprek tussen de werkgever en de kandidaat wordt gevoerd. Dan kan ik ze een beetje steunen en wat aanvullende informatie geven aan de werkgever.” Uiteindelijk neemt onze jobcoach het stokje over van de matcher. “De werkgever kan altijd terugvallen op ons of op de jobcoach als er iets is. Er is constant begeleiding, we laten de mensen niet zomaar los.”