“Ze bruisen van motivatie en doen hun werk met zoveel plezier!”

Jan Lamme is de zesde generatie aan het roer van Lamme Textielbeheer. Verdeeld over drie vestigingen werken er driehonderd werknemers, waarvan vijftig met een ‘rugzak’. Eén van hen is Richard. In de vestiging op Schiphol pakt hij trolleys in met kussens. En dat doet hij met veel plezier. Want “thuis zitten is ook niet alles.”

Onder de leiding van Jan groeide het bedrijf uit tot een gerenommeerde onderneming, gespecialiseerd in het reinigen, verhuren, verkopen en beheren van textiel voor de luchtvaart, horeca en de gezondheidszorg. En Jan maakte plaats voor mensen met een beperking, of omdat ze gewoon anders zijn en daardoor niet gemakkelijk aan het werk komen.

De juiste combinatie

Jan: “Voor ons is het een bewuste keuze om mensen die minder gemakkelijk aan het werk komen een kans te geven. We hebben maatschappelijk ondernemen hoog in het vaandel en zijn hier zelfs voor gecertificeerd. En dat is best wat. Je moet echt bereid zijn je productieproces aan te passen aan de mensen. Zo hebben wij zittend werk mogelijk gemaakt en laten we sommige machines langzamer lopen. Het is zoeken naar de combinatie van snelheid van de machine en het tempo van de mensen.”

“Je moet bereid zijn je productieproces aan te passen aan de mensen.”

Richard is helemaal op zijn plek bij Lamme Textielbeheer. “Het leukste aan mijn werk vind ik de sfeer”, zegt Richard. “Het is hier gezellig. Je gaat met andere mensen om en ik krijg leuke complimentjes. Ze willen mij gewoon niet meer kwijt!”

Diversiteit werkt

Lamme werkt al een tijdlang samen met AM match. Jan: “Wij vinden AM match de beste partner om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek te geven in ons bedrijf. Ze zijn gespecialiseerd in de menskant en helpen onze eigen leidinggevenden als dat nodig is. Dat er inmiddels vijftig van deze mensen in ons bedrijf werken, vind ik gewoon hartstikke leuk. En het kan bedrijfseconomisch ook uit. Doordat we voor sommige onderdelen met kleinere machines afkunnen, blijft er ruimte om te investeren in mensen. Dat doen we door goed te kijken naar hun capaciteiten.”

Het is de uitdaging meer dan waard. “‘Gewone’ werknemers kun je in principe overal neerzetten. Dat geldt niet voor deze mensen. Het is kijken waar ze het beste tot hun recht komen. Als dat loopt zie je dat ze opbloeien. Dat ze bruisen van motivatie en hun werk met zoveel plezier doen! Ik vond het een verrassing om te merken dat het goed mixt met de andere mensen in ons bedrijf. Iedereen werkt goed met elkaar samen. Diversiteit werkt bij ons.”