Vertrekkende directeur over zijn visie en passie

“Iedereen kan meedoen, voor iedereen is er werk. Daar geloof ik heilig in” Anton van den Hoed neemt afscheid als algemeen directeur van AM match

Of hij als klein jongetje ook al directeur wilde worden? Anton van den Hoed begint bij het horen van deze vraag hartelijk te lachen. “Zeker niet. Het was mijn droom een eigen hotel te runnen. Maar daar ben ik van terug gekomen. Dat is pas echt hard werken.” Toch is dat wel wat Van den Hoed goed kan, hard werken. Als directeur van AM was hij dagelijks vroeg op kantoor. Dit arbeidsethos zal hem ook bij zijn nieuwe functie als algemeen directeur van Lamme Groep goed van pas komen. Van den Hoed is aangetrokken vanwege zijn (management)ervaring en zijn bewezen successen om resultaten te behalen.

Toen Van den Hoed in 2001 bij de voorloper van AM Groep – WAM Bedrijven- als divisiemanager begon, was verandering hard nodig. Van den Hoed: “Het ging op dat moment niet goed. Het bedrijf was één van de slechtste jongetjes van de klas. Een naar binnen gerichte, ambtelijke organisatie met onder andere financiële problemen. In 2002 viel de toenmalige directeur uit en ik nam zijn plaats in. Voor sommige medewerkers was dat best wennen: een ‘jochie’ van 37 die vond dat het allemaal anders moest.”

Efficiëntie voor alles
Achteraf bezien zullen zijn criticasters moeten toegeven dat hij gelijk heeft gehad. AM match, zoals de organisatie sinds 2016 heet, staat er goed voor. Als een van de weinige re-integratie en SW-bedrijven schrijft AM al jaren zwarte cijfers zonder dat gemeenten aanvullende bijdragen moeten betalen. Van den Hoed: “Ik heb er altijd op gehamerd dat je efficiënt moet werken. Het is wel gemeenschapsgeld waar we mee werken. Dan moet je onderscheid weten te maken tussen ‘need to have’ en ‘nice to have’.

Durven kiezen
Wat was het recept voor het succes? Daarover is Van den Hoed duidelijk: “Een stip op de horizon zetten en die niet uit het oog verliezen. Voor AM is dat: mensen ontwikkelen zodat ze zo regulier mogelijk kunnen werken. In het begin hadden wij allerlei activiteiten met bijbehorende functies, een houtbedrijf, een grafisch bedrijf, een metaalafdeling en eigen wasserij. Terwijl die activiteiten niet onze core business waren. Waar nodig hebben we ze daarom opgeheven of overgedaan aan marktpartijen zodat wij ons konden richten op de kern: mensen ontwikkelen en aan een baan helpen bij een reguliere werkgever.”

Participatiewet vereenvoudigen
Van den Hoed: “In 2010 bereikten we het punt waarop 2/3 van onze medewerkers buiten AM aan het werk was en 1/3 beschut binnen. Inmiddels werkt zo’n 70% bij externe bedrijven. Daar ben ik echt ongelooflijk trots op. Het gaat om de mensen. Ik geloof er heilig in dat iedereen in onze samenleving kan meedoen, bij voorkeur in werk maar als dat nog niet kan in andere activiteiten zoals bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Ik ben voorstander van de participatiewet, waarbij het uitgangspunt was alles decentraal te laten uitvoeren door de gemeenten, in de regio. Het is alleen ontzettend jammer dat de definitieve uitvoering zo omslachtig is geworden. Dat het zo ingewikkeld en dichtgeregeld is en er zoveel instanties tussen zijn gezet. Hopelijk gaat het nieuwe kabinet de wet herzien en vereenvoudigen.”

Elke dag gelachen
Van den Hoed heeft zin in zijn nieuwe baan. Lamme Groep is een mooi bedrijf met groei-ambities. Toch zal hij AM missen: “AM match is gewoon een heel mooi bedrijf, met mooie mensen. Een bedrijf ook waar plek is voor humor. We hebben hard gewerkt maar ook veel gelachen en wat ik heb kunnen realiseren is echt in samenwerking gedaan. In eerste plaats met de medewerkers, het MT, gemeenten en het bestuur. Alleen samen kom je zo ver.”

Met zijn stap naar Lamme Groep keert Van den Hoed terug naar het bedrijfsleven. Over de vraag of hij hierna nog verrassende carrière dromen heeft, hoeft Van den Hoed niet lang na te denken: “Als ik echt tijd over heb en het nog op kan brengen een leuke kleine Bed&Breakfast ergens op een berg in mijn favoriete Zwitserland. Lekker rustig. Ja, dat lijkt me ook wel wat. Nu zeker nog niet. Dat is een eventuele droom voor later.”