“Haar fysieke beperking houdt haar niet tegen. Sima is een volwaardige werkneemster.”

Sima is cateringmedewerker bij bedrijfsrestaurant van Facilicom bij ABN AMRO bank in Amstelveen.

Sima is op 30-jarige leeftijd naar Nederland gekomen vanuit India. Nu haar kinderen groter zijn, wilde ze graag aan het werk. Omdat Sima, behalve vrijwilligerswerk, geen werkervaring heeft in Nederland en omdat Sima de Nederlandse taal niet heel goed beheerst en geen fysiek zwaar werk mag verrichten, is ze door de gemeente Uithoorn aangemeld bij AM match voor een traject ‘’Match je perspectief’’ (werkfit traject). 

Na dit traject wordt voor de kandidaat naar een baan gezocht die goed aansluit bij het talent en de motivatie van de kandidaat. Sandra Kloek (matcher bij AM match) heeft in dit kader een passende baan voor Sima gevonden. 6 maanden later is duidelijk dat deze match bijzonder goed gelukt is!

Helemaal op haar plek dankzij buddy Paul en collega’s

De werkgever van Sima is Facilicom maar haar feitelijke werkplek is het bedrijfsrestaurant bij ABN AMRO Amstelveen.

Sima voelt zich vanaf dag 1 helemaal  thuis op haar werkplek. Dat is te danken aan haar buddy Paul, maar ook aan haar andere collega’s. Ze werkt in totaal 16 uur per week van 9:30-15:00, zoals in een bedrijfsrestaurant gebruikelijk is. Ze doet verschillende werkzaamheden. Haar werkzaamheden bestaan uit; de  voorbereiding van de lunch, gasten bedienen (achter de counter) en opruimen en schoonmaken.

1e indruk ‘vriendelijke en open uitstraling’

Sandra vertelt “Sima heeft een aantal jaren vrijwilligerswerk gedaan: o.a. koffie en thee verzorgen bij een bejaardentehuis en op een basisschool. Ze vertelde dat ze graag op Schiphol bij KLM catering wilde werken. Mijn eerste indruk van Sima was dat ze een hele vriendelijke en open uitstraling heeft en dat is voor een baan als cateringmedewerker best belangrijk. AM match werkt samen met het Werkgevers Service Punt. Wij krijgen vacatures door van werkgevers die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans willen bieden. Daar zag ik deze vacature tussenstaan. Ik dacht meteen aan Sima.”

Ik vind alles leuk, maar broodjes maken het allerleukste.

De beginperiode was was even wennen omdat Sima de Nederlandse taal niet heel goed beheerst en zij niet gewend was aan het arbeidsritme in de horeca. Dat maakte haar soms onzeker. Door de goede begeleiding van Paul en Sandra is dat helemaal goed gekomen. Nu ze goed is ingewerkt is taal geen enkel probleem meer. Bij ABN AMRO werken veel mensen met diverse nationaliteiten. Sima kan de gasten prima te woord staan.

Sima is gelukkig op haar werk en voelt zich volledig geaccepteerd. Zelf zegt ze hierover: “iedereen is lief en helpt elkaar. Ik heb het gevoel dat ik hier al heel lang werk. Ik ben echt blij met dit werk. Ik vind alles leuk, maar broodjes maken het allerleukste.”

Paul is heel tevreden over haar. Hij vertelt: “haar fysieke beperking houdt haar niet tegen. Ze laat zich niet kennen. Ik moet haar soms afremmen. Sima is een volwaardige werkneemster en past zich heel goed aan de omstandigheden aan. Iedereen vindt haar lief en aardig.”

Nawoord van Onbekend Talent

Wat Facilicom heel goed doet, is een buddy aanstellen. Iemand die zich verantwoordelijk voelt en fungeert als vast aanspreekpunt. De goede werksfeer ‘dat iedereen elkaar helpt’ is ook een belangrijke succesfactor en niet in de laatste plaats dat Sima is bemiddeld naar een baan waar haar motivatie ligt!

Dit is een blogartikel op  www.onbekend-talent.nl. Onbekend Talent en AM match hebben een samenwerking. https://www.onbekend-talent.nl/AMmatch