“Nu hebben we enorm betrokken dames die vol enthousiasme onze gasten ontvangen.”
Directeur Hannah Kamphuijs kreeg ‘inclusief ondernemen’ met de paplepel ingegoten: “Mijn vader had een aantal restaurants. Daar werkten ook mensen voor wie werken bij een bedrijf niet vanzelfsprekend was. Mijn vader vond dat zij er gewoon bij hoorden. Toen we bij De Groene Bocht moeite hadden met het bemensen van de receptie, moest ik daar ineens aan denken. Via-via kwam ik bij AM match terecht en dat bleek een gouden greep. Waar we eerder studentes hadden zonder echte passie voor receptiewerk, hebben we nu betrokken dames die enthousiast en vol overgave onze gasten ontvangen en onze panden fris en schoon houden. Ik noem ze weleens de moedertjes van De Groene Bocht.”
De Groene Bocht brengt in twee panden in het centrum van Amsterdam duurzame bedrijven samen door hen vaste kantoorruimtes en flexibele werkplekken te verhuren. Hannah Kamphuijs is directeur van de stichting en verantwoordelijk voor alle operationele zaken, waaronder de aansturing van de receptionistes. “Het is heel mooi om te zien welke ontwikkeling de dames doormaken. De eerste mails die ik van een van hen ontving, waren nauwelijks leesbaar, vol met schrijf- en spelfouten. En nu bestelt deze vrouw dagelijks de boodschappen voor de lunch en beheert ze onze voorraad. Dat had ik echt niet gedacht. Het is zo mooi om hen te mogen begeleiden.”
Receptionistes gepaaid
“Linda komt uit Colombia en heeft artrose. Daardoor zat ze langdurig in de ziektewet. Nadat ze een tijdje bij AM match in Hoofddorp heeft gewerkt, is ze nu bij ons helemaal op haar plek. Als Linda er even een paar dagen niet is, vragen verschillende huurders of ze soms ziek is en willen een bos bloemen sturen. Ook is het voorgekomen dat een bedrijf te groot werd voor ons pand, ging verhuizen en probeerde om Linda en onze andere receptiedames te paaien om bij hen te komen werken. Dat zegt genoeg over hun waarde.”
Een goede match
Linda beaamt dat zij en De Groene Bocht een goede match zijn: “Eerst deed ik eentonig werk. Nu leer ik veel mensen kennen. En tot mijn grote verrassing spreken veel mensen Spaans, dat is mijn taal. Ze vinden het leuk dat er een Spaanstalige vrouw achter de balie zit!”
“Duurzaamheid voeren we ook in onze bedrijfsvoering door in de manier waarop we met mensen omgaan.”
Werken met mensen die een kans verdienen past bij De Groene Bocht. Hannah: “Duurzaamheid proberen we zoveel mogelijk door te voeren in onze bedrijfsvoering. Dus ook in de manier waarop we met mensen omgaan en in de keuze voor de mensen die via AM match bij ons werken. Dat gaat zo goed dat ik het iedereen kan aanbevelen. En dat doe ik ook. Via mij werken zo’n twee andere bedrijven nu ook met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”
Sinds 31 oktober 2017 is De Groene Bocht gesloten.